Οι Dilemma είναι ένα ασυνήθιστο μουσικό ντουέτο που μετράει σχεδόν μια δεκαετία παρουσίας στην ανεξάρτητη ελληνική σκηνή. Ο Σωτήρης Τράγκας και η Πόπη Νταλαχάνη γνωρίστηκαν το 2001 και από την επόμενη κιόλας χρονιά ξεκίνησαν να συνθέτουν μαζί ήχους, στίχους, σκέψεις και αισθήματα. Έχουν ήδη στο βιογραφικό τους ένα άλμπουμ, το “Pendulum”, που κυκλοφόρησε το 2009 από την Cult road records και ετοιμάζονται να πάρουν στα χέρια τους το δεύτερό τους δίσκο που κυκλοφορεί το Μάρτιο από την Dead scarlet και θα έχει τίτλο “Rise Up”. «Ο τίτλος αφορά στο ομώνυμο τραγούδι, που ξεκινήσαμε να γράφουμε ως παιδικό, για την 6χρονη κόρη μας», λέει η Πόπη και ο Σωτήρης τη συμπληρώνει με μια μικρή δόση χιούμορ: «Ξεκίνησε μεν σαν παιδικό, αλλά τελικά έγινε ένα διαβολεμένο κομμάτι». Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί στο Bios στις 21 Μαρτίου, όπου μαζί με την Πόπη και το Σωτήρη θα συμμετέχει ο Πάνος Τσεκούρας στο theremin και θα τους πλαισιώνουν οι χορεύτριες Αυγή Παναγιωτοπούλου και Αγγέλα Πατσέλη.

Μπορεί το live της 21ης Μαρτίου να συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα Ποίησης, η ποίηση ωστόσο για τους Dilemma είναι αναπόσπαστο κομμάτι των περισσότερων εμφανίσεών τους. Ο Σωτήρης μεταφράζει Bukowski, Baudelaire, Rimbaut, Lorca, Hemingway-«τους ποιητές και συγγραφείς», όπως λέει, «που γράφουν όχι με μελάνι αλλά με αίμα»- και εντάσσει τους στίχους σε μια συνθήκη ώστε όχι μόνο να λειτουργούν απλώς μέσα στο live, αλλά να αποτελούν οργανικό κι αναπόσπαστο κομμάτι του. Έτσι, κάθε εμφάνισή των Dilemma περιλαμβάνει άλλους ποιητές, άλλους συγγραφείς, έναν άλλο λόγο που κάθε φορά δραματοποιείται· κάθε εμφάνιση είναι διαφορετική.

Κι έτσι, ενώ οι Dilemma αγαπούν σίγουρα τη μουσική, αγαπούν καθώς φαίνεται εξίσου την ποίηση όσο και το θέατρο. «Εντάσσω πάντα θεατρικά στοιχεία στις εμφανίσεις», λέει ο Σωτήρης, ο οποίος είναι στα φωνητικά και στα πνευστά (σαξόφωνο, κλαρινέτο, φλάουτο, φυσαρμόνικες) αλλά και στο πιάνο, τη σύνθεση μαζί με την Πόπη, και στους στίχους. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία όπου παρακολούθησε σεμινάρια σαξοφώνου με τον Dick Parry κι εργάστηκε ως μουσικός στο Λίβερπουλ και στο Λονδίνο. «Η μουσική μας έχει εκ των πραγμάτων μια ιδιαιτερότητα λόγω των αντισυμβατικών οργάνων που χρησιμοποιούμε. Έχουμε στοιχεία από jazz, από πειραματική, από electronica, dark electronica, κλασική. Αυτές είναι οι αναφορές μας, αυτές συνθέτουμε με έναν τρόπο», λέει η Πόπη, η οποία είναι στη φωνή και τις κιθάρες (κλασική, ακουστική, ηλεκτρική, 12-χορδη) και σε πιάνο, laptop, loopers και σύνθεση.

Δεν μου αρέσει να κατατάσσω κάπως τις μπάντες ή τους μουσικούς. Θεωρώ πως αυτό μάλλον θα ‘πρεπε να το κάνει κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τόσο Μουσική, όσο και την Ιστορία της. Ή ίσως και να μην έπρεπε να το κάνει κανείς από το μεταμοντερνισμό και μετά, που όλα έχουν γίνει και όλα μπορούν να συντεθούν μεταξύ τους. Αλλά κάπως πρέπει να συνεννοούμαστε. Έτσι τους ρωτάω αν -παρ’ όλη τη πολυσυλλεκτική τους διάθεση- νιώθουν πως ανήκουν στη dark σκηνή.

Δεν μπορούν να πουν με σιγουριά. «Απλά επιλέξαμε την Dead scarlet γιατί είναι ένα φυσικό λιμάνι για μπάντες σαν κι εμάς, που βρίσκονται δηλαδή λίγο πιο δίπλα από αυτό που γίνεται», λέει ο Σωτήρης, ο οποίος θεωρεί πως γράφει κάποιος μουσική, όχι για να χαρακτηριστεί, αλλά για να ακούσει αυτό που δεν ακούει γύρω του. Ενώ έχουν τη φήμη του μελαγχολικού και σκοτεινού ντουέτου, θεωρούν πως έχουν πολλά φωτεινά σημεία. Ο έρωτας είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς τόσο στη μουσική όσο και στους στίχους των Dilemma. «Είναι ένα θέμα που μπορεί να εξαντλήσω στα επόμενα 150 χρόνια», αστειεύεται ο Σωτήρης.

Ο νέος δίσκος, το “Rise up”, δεν ηχογραφήθηκε σε στούντιο, αλλά στο Half Note jazz club, που είχε κλειστεί αποκλειστικά γι’ αυτή τη δουλειά, με τον ηχολήπτη Γιώργο Παναγιωτακόπουλο. Οι Dilemma έδωσαν στο allaboutmusic.gr δύο από τα κομμάτια του νέου τους δίσκου, το “Hidden” και το “Thinking of you” -που είναι και το πρώτο κατά σειρά track του άλμπουμ-, τα οποία μπορείτε να ακούσετε παρακάτω.

DILEMMA – Hidden

DILEMMA – Thinking of you
Οι Dilemma προετοιμάζουν εκτός από την παρουσίαση στο Bios, μια σειρά εμφανίσεων στο Cabaret Voltaire Παρασκευές  2 , 9, 16, & 30 Μαρτίου και το Σάββατο 7 Απριλίου.

http://www.allaboutmusic.gr/events/dilemma_1

Ειρήνη Σουργιαδάκη

Πηγή: http://www.allaboutmusic.gr/articles/sunenteuxeis/oi_dilemma_miloun_sto_allaboutmusic_gr