Η ιδέα ίσως ενοχλεί πολλούς θρησκόληπτους, αλλά όχι και αυτούς που έχουν επαφή με το βαθύτερο περιεχόμενο της Χριστιανικής Θρησκείας.
Οι Dilemma δεν έχουν σκοπό, βέβαια, να παίξουν κανένα Sympathy for the Devil. Ενδεικτικά, στα ροκ έργα που θα ακουστούν είναι το Hallelujah του Leonard Cohen και το Sound οf Silence των Simon & Garfunkel.
Ουσιαστικά, με τη μουσική αυτή παράσταση, που ονομάζουν Heaven Steps, προτείνουν μουσικές και τραγούδια βαθιάς κατάνυξης, που προσεγγίζουν το θείο με ροκ τρόπο.
Όμως, και έτσι, κάποιοι υπερβολικά τυπικοί μπορεί να θέσουν το ερώτημα αν είναι «φρόνιμο» να μπαίνουν εκπρόσωποι του ροκ σε μία εκκλησία.
Το ερώτημα βασανίζει ακόμη πολλούς, που διακατέχονται από την εντύπωση, πως η ροκ είναι η μουσική του διαβόλου.
Έτσι, κάθε κίνηση που απομακρύνει τον άνθρωπο από αυτή την πλάνη για τον χαρακτήρα του ροκ είναι θετική και δίνουμε συγχαρητήρια και στους Dilemma και στην Γερμανική Εκκλησία.
Η Γερμανική Εκκλησία βρίσκεται στην οδό Σίνα. Παραξενεύει πολλούς με το κυβιστικό κωδωνοστάσιο, ένας χριστιανικός ναός σε ρυθμό μπάουχαους. Στην εκκλησία αυτή δίνονται κατά καιρούς εξαιρετικές συναυλίες και πολλοί είναι αυτοί που γνώρισαν το χριστιανικό μήνυμα μέσα από αυτές τις συναυλίες. Μοντέρνος τρόπος που δεν ταιριάζει σε μας τους ορθόδοξους; Λάθος.
Και στον ορθόδοξο χώρο υπήρξαν και υπάρχουν φωτισμένοι ιερείς, που δεν αποκήρυξαν το Ροκ, ούτε απαίτησαν από τα παιδιά να πεταχτούν τα σκουλαρίκια και τα βραχιόλια. Να θυμηθούμε την περίπτωση του παπα-Τσάκαλου, αλλά και εκείνου του εκπληκτικού ιερέα, του Παπαγιάννη, που στις 29 Μαΐου 1982 στο ναό του Αγίου Στυλιανού, διοργάνωσε το πρώτο πανκ φεστιβάλ στην Ελλάδα!
Οι Dilemma
Οι Dilemma: Πόπη Νταλαχάνη και Σωτήρης Τράγκας (Φωτογραφία: Μ. Νταλούκας, 2017)
Οι Dilemma είναι ροκ ντουέτο, που σχηματίστηκε το 2002 από τους Σωτήρη Τράγκα (φωνή, τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο, φυσαρμόνικα και κλαρινέτο) και Πόπη Νταλαχάνη (φωνή, κιθάρες, πλήκτρα, και προγραμματισμός).
Μέχρι σήμερα, έχουν παρουσιάσει τη δική τους δουλειά, με τέσσερα άλμπουμ. Η μουσική τους έχει αναφορές στην ροκ, τζαζ, ηλεκτρονική και ambient μουσική.
Δημιουργούν τραγούδια και ηχοτοπία, κατά κανόνα σκοτεινά είτε μελαγχολικά. Ο στίχος, που γράφεται από τον Σωτήρη Τράγκα, μπορεί πολλές φορές να περιγράφει πνιγηρές καταστάσεις, αλλά πάντα υπάρχει έντονη η αναζήτηση του φωτός και μιας εσωτερικής αλήθειας. Εκφράζονται και με αγγλικό και με ελληνικό στίχο.
Η Συνέντευξη
Τι θα παρουσιάσετε στην Γερμανική Εκκλησία;
Σωτήρης: Το πρότζεκτ λέγεται Heaven Steps, Ουράνια Βήματα. Τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει να παρουσιάσουμε είναι διαφόρων συνθετών που ξεκινούν μεν από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά έχουν ένα κοινό γνώρισμα: όλα, είτε έχουν την μορφή ικεσίας, είτε αναφορά στο θείο, σε κάποια ανώτερη δύναμη. Θα παρουσιάσουμε και δικές μας συνθέσεις, που έχουν αντίστοιχο περιεχόμενο.
Στο έργο που έχετε παρουσιάσει μέχρι τώρα, φλερτάρετε με το σκοτάδι, με σκοτεινές καταστάσεις του ανθρώπου…
Σωτήρης: Αυτό είναι αλήθεια.
Στην Γερμανική Εκκλησία, όμως, βλέπουμε ότι έχετε σκοπό κάτι άλλο… δεν μπορώ να πω ότι τα Ουράνια Βήματα έχουν να κάνουν με το σκοτάδι…
Πόπη: Το σκοτεινό δεν αποκλείει το Ουράνιο. Ο Νικ Κέηβ, είναι σκοτεινός από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά έχει αναφορές στο θείο. Και άλλοι καλλιτέχνες που αναφέρονται στο θείο (Λέοναρντ Κοέν) τους χαρακτηρίζει η σκοτεινή πλευρά αλλά με εσωτερική αναζήτηση…
Η πρότασή σας, έγινε στον εφημέριο της εκκλησίας;
Πόπη: Στον κάντορα. Είναι ο υπεύθυνος για τις συναυλίες που γίνονται στην εκκλησία.
Αν στην συναυλία σας έρθουν παιδιά με ροκ ή πανκ αμφίεση θα μπούνε μέσα;
Σωτήρης: Εννοείται! Δεν υπάρχει face control στην είσοδο. Μπορεί να έρθει όποιος θέλει, αρκεί να σεβαστεί αυτό που θα γίνει. Αλλιώς, αν θέλει κάποιος να τα σπάσει, υπάρχουν άλλες συναυλίες.
Με ηλεκτρικά όργανα θα παίξετε;
Πόπη: Με ακουστικά όργανα. Κιθάρα, σαξόφωνο, πιάνο.