Dark μουσικές και goth διάθεση

Κάποιοι αύριο, ένα ντουέτο και οι φίλοι του, ετοιμάζονται να γιορτάσουν εντελώς διαφορετικά την… εθνική μας εορτή.

Με dark μουσικές και goth διάθεση. Είναι οι Dilemma του Σωτήρη Τράγκα (φωνή, τενόρο σαξόφωνο, κλαρινέτο, φλάουτο, φυσαρμόνικες, σύνθεση, στίχοι) και της Πόπης Νταλαχάνη (φωνή, κιθάρα, laptop, loops, σύνθεση), ένα συγκρότημα που φτιάχτηκε τον Αύγουστο του 2002. Οι μουσικές τους αναφορές, ένα αμάλγαμα από κλασική, τζαζ, πειραματική και εναλλακτική ροκ σκηνή.

Το άλμπουμ-ντεμπούτο τους είναι το Pendulum. Στα live τους όμως παίζουν επίσης ακυκλοφόρητα κομμάτια και επιλεγμένες διασκευές, προσαρμοσμένες στα δικά τους ηχοχρώματα. Και υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα live είναι ατμοσφαιρικά.

Τι σημαίνει άραγε ατμοσφαιρική μουσική; «Η μουσική που αναδεικνύει αυτό που βρίσκεται γύρω σου και σε επηρεάζει, όπως και να έχει. Μια διαφορετική προοπτική του χώρου και όχι ένας τρόπος να ξεφεύγεις ή να δραπετεύεις». Και πώς συνδέονται η κλασική, η τζαζ, η πειραματική και η εναλλακτική ροκ στα τραγούδια των Dilemma; «Η κλασική είναι η μουσική στην οποία εκτεθήκαμε από τα παιδικά μας χρόνια με σπουδές τόσο θεωρητικές όσο και στα αντίστοιχα όργανα. Η τζαζ είναι ο χώρος στον οποίο βρέθηκε περισσότερο ο Σωτήρης. «Κυρίαρχο στοιχείο της ο αυτοσχεδιασμός σε ένα δοσμένο πλαίσιο ή, όπως εύστοχα είχε πει ο Duke Ellington, “να μιλάς για χωρισμό με πολύ στιλ”. Η πειραματική μουσική σού δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσεις διάφορα μουσικά όργανα, ήχους, αλλά και την τεχνολογία. Εναλλακτική ροκ σημαίνει να εισάγεις στις συνθέσεις σου το απρόβλεπτο και το αναπάντεχο με ευφάνταστες κλιμακώσεις και δυναμικές».

Ποιο θεωρείτε καλύτερο καταφύγιο για ένα γκρουπ;

«Την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του μέσω ενός μουσικού έργου και την αντοχή των μελών του σε βάθος χρόνου».

Πόσο απέχει ο θάνατος από τη μουσική;

«Γράφω μουσική σημαίνει συνεργάζομαι με το μηδέν και το άπειρο. Αν κοιτάξεις γύρω σου ο θάνατος είναι παντού μέσα στη μουσική. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες διάλεξαν το φυσικό θάνατο ή τη διάλυση του συγκροτήματος. Εμείς χάσαμε τα τελευταία χρόνια πολύ αγαπημένα μας πρόσωπα και η μουσική μας βοήθησε να κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή. Πιστεύουμε ότι με το θάνατο μπορεί να παίζεις όσο είσαι 18 ή 20 χρονών, γιατί πιστεύεις ότι θα ζεις για πάντα. Καθώς, όμως, μεγαλώνεις, και ειδικά αν έχεις παιδί, τότε λες τέρμα με τον κωλοθάνατο».

Ο Σωτήρης και η Πόπη είναι ζευγάρι και στη ζωή. «Το κεντρικό πρόσωπο, το οποίο μας δίνει δύναμη και μας ωθεί να προχωράμε σ’ αυτό το περιπετειώδες ταξίδι, είναι η κόρη μας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ