Οι Dilemma, ένα από τα πλέον πρωτότυπα και ανατρεπτικά σχήματα της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής, που συνδυάζουν τον ηλεκτρονικό ήχο με τα φυσικά όργανα υπόσχονται ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι. Μετρώντας 9 χρόνια μουσικής πορείας σ’ ένα σπάνιο παιχνίδι ανάμεσα στην κλασική, την jazz και την πειραματική σκηνή, με rock αποχρώσεις.

Ως  Dilemma, τα μουσικά σας βήματα ξεκινούν απ’ το 2002. Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τη μουσική σας πορεία ?

Εμφανίσεις σε Αθήνα, επαρχία, εξωτερικό. Ηχογράφηση δυο album, το πρώτο, studio album ”pendulum” ηχογραφήθηκε το 2008 και κυκλοφόρησε το 2009, ενώ το δεύτερο με τον  τίτλο “desire is not blind“ θα κυκλοφορήσει σύντομα, soundtracks για τις ανάγκες εικαστικών δρώμενων, συμμετοχές σε φεστιβάλ εναλλακτικής μουσικής και σε εκδηλώσεις για καλό σκοπό.

Τι έχει αλλάξει στους Dilemma του 2002 και στους Dilemma το 2012 ?

Δεν θα μπορούσε να μην έχει αλλάξει κάτι, γιατί αυτό θα ερχόταν και σε αντίθεση με τους χαρακτήρες μας. Πολλά λοιπόν άλλαξαν, εκτός από κάτι: τα μέλη (τον Σωτήρη και την Πόπη). Αποκτήσαμε εμπειρίες (προς γνώση και συμμόρφωση), γνωρίσαμε ανθρώπους και χώρους που εκτιμούν τους καλλιτέχνες και άλλους που δεν δείχνουν το στοιχειώδη σεβασμό, χάσαμε ανθρώπους που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν,  εμπλουτίστηκε ο τρόπος παρουσίασής μας. Βέβαια σε αυτό το διάστημα ενώ πλουτίσαμε πνευματικά χρεοκοπήσαμε οικονομικά.

Επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό ήχο σε συνδυασμό με φυσικά όργανα. Ποιο είναι το feedback του κόσμου στις ζωντανές εμφανίσεις σας ?

Πιστεύουμε ότι το κοινό δεν το απασχολεί και τόσο ο συνδυασμός των μουσικών οργάνων. Χρησιμοποιήσαμε αυτό τον τρόπο απλά για να εμπλουτίσουμε το ηχόχρωμα μας και να διευρύνουμε τον ήχο μας, κι αυτό σε μέρος του προγράμματός μας. Στόχος μας είναι πάντα η συγκίνηση και το κοινό, ξεπερνώντας μια πρώτη έκπληξη, τελικά νοιώθουμε ότι συμμετέχει και ταξιδεύει μαζί μας.

Πόσο εύκολο είναι ο ήχος ενός προγράμματος να παράγεται από δύο ανθρώπους ? Τι δυσκολίες ενδεχομένως κρύβει ?

Ένας τέτοιος ήχος μας φαίνεται ως κάτι φυσικό και αβίαστο, το ντουέτο όμως είναι μια άλλη προσέγγιση. Προϋποθέτει μεγάλη εγρήγορση και καλή χημεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος,. Όμως, η πραγματική δυσκολία που κρύβει ένα ντουέτο είναι ότι δεν καλύπτεσαι από πουθενά.

Ποια είναι η συνέχεια του “Pendulum” ? Πόσο άνετοι είστε στον «πειραματισμό» ?

Η συνέχεια του Pendulum είναι το νέο album έχει τον τίτλο “desire is not blind ”, το οποίο ηχογραφήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στο Half Note jazz club και θα κυκλοφορήσει σύντομα. Ο πειραματισμός είναι μέρος της μουσικής μας προσέγγισης, μας αρέσει και τον χρησιμοποιούμε.

Στούντιο ή Live ?

Πόπη: στούντιο και μετά live,
Σωτήρης: αν γίνεται πολύ λίγο στούντιο και πολλά live! Ευτυχώς που υπάρχει και η Πόπη δηλαδή και καταγράφουμε το υλικό  μας.

Ο πρώτος σας δίσκος είναι αγγλόφωνος. Πόσο εύκολο είναι να εξωτερικεύεις τις σκέψεις σου σε μια γλώσσα διαφορετική απ’ τη μητρική σου ?

Χρησιμοποιήσαμε  την αγγλική γλώσσα γιατί είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι και από τα ακούσματα και από τις επιρροές μας, όμως ο πρώτος μας δίσκος περιείχε και 3 κομμάτια με ελληνικό στίχο. Κάτι που δεν συνηθιζόταν από τα αγγλόφωνα σχήματα τότε. Στο album που πρόκειται να κυκλοφορήσει υπάρχουν κομμάτια σε αγγλικό, ελληνικό και σε ισπανικό στίχο.

Περιγράψτε μας την ιδανική συνεργασία.

Αν ξεπεράσουμε τα αυτονόητα (που συνήθως δεν είναι), ιδανική είναι η συνεργασία με ανθρώπους που έχουμε κοινή κουλτούρα, έχουν ανοιχτό μυαλό, μεγάλη καρδιά και οπωσδήποτε χιούμορ.

Ποια είναι τα σχέδια των Dilemma για το άμεσο μέλλον ?

Ζωντανές εμφανίσεις, ηχογράφηση ακυκλοφόρητου υλικού και συνεχής παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα. Στόχος μας είναι η διάδοση της μουσικής μας στο ευρύ κοινό.

http://www.boxtv.gr